10 Snø observasjoner ved (Hardanger/SAUDA).
Observert av
ÅgeMidthun@obskorps
Kompetanse
*** (Kurset observatør. Observatøren har erfaring med å vurdere snøskredfare. Observatøren har grunnleggende kurs eller tilsvarende erfaring om bruk av regObs og Varsom. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4a.)
Tidspunkt observert
14. april 2019 kl. 14:58
Tidspunkt registrert
Sist endret

Skjul alle     Vis alle
Del på Facebook
Del på Twitter
Del på E-post
Faretegn
Type
Kommentar
Ingen faretegn observert
Kun mindre våte løssnøskred i solhellingene.
Værobservasjon
Nedbørstype
Ikke nedbør
Vindhastighet
2,0 m/s
Vindretning
Fra sørøst
Skydekke
0 %

Copyright
ÅgeMidthun@obskorps
Kommentar
Solvendt side sett fra profilpunktet. Hører at det løsner småtteri fra fjellet, men ikke store ting. Svaene er i stor grad blottlagt av mange mildværsrunder tidligere i vinter. Noen våye løssnøskred er det, men de er små.
Snødekke
Total snødybde
80 cm
Nysnø siste døgn
0 cm
Snøgrense
600 moh
Snøfokk
Ikke snøfokk
Snøfuktighet
Fuktig
Snødekkehardhet
Våt løssnø
Kommentar
Solskare om morningen pga kalde netter. Øvre 5 cm omdannes til våt løssnø på dagtid - men dette gjelder kun opp mot 900 moh. Høyere opp er snødekket så hardt og avkjølt at det skal litt mer til. På observasjonsstedet var det beinhard overflate midt i dagen søndag.
Skredproblem
Type svakt lag
Kantkornet snø under skarelag
Avstand fra overflaten til det svake laget
Innen en halv meter
Kommentar
Tar dette kun med fordi jeg fant det i snødekket i dag. Mulig det drives frem noe småkanting som følge av nattekulden? Virker svært lite kritisk, så jeg tenker ikke at det er et skredproblem i noen særlig grad per nå.

Våte løssnøskred

Type svakt lag
Ubunden snø
Utløsbarhet
Lett å løse ut
Størrelse på forventet skred
1 - Små
Utbredelse løsneområder
Noen bratte heng
N
V
Ø
S
Eksposisjon
Utsatt høyde bunn
Høyde: 1000 meter.
Kommentar
Øvre del av snødekke sklir på hardere underlag når sola får myknet overflaten. Det raporteres om hardt og tildels isete på de høyeste toppene i Sauda (12-1600 moh). Utover dette er nok solpåvirkning, vind og lufttemp vesentlig for hvor de våte løssnøskredene kan opptre.
Skredfarevurdering
Skredvurdering
Liten skredfare i øyeblikket. Under 900 moh - i solhellingene får man de øvre 5 cm som tiner til å løsne på underlaget når det er tilstrekkelig bratt. Skikjørere bør være obs på våte løssnøskred. Ellers lite/ingenting å se av naturlig utløste, våte skred som har stor størrelse.
Utvikling
Det forventes stabilt og kompakt i høyden og i skyggesider også de nærmeste dagene. Fremover mot neste helg ventes jevnt over høyere døgntemperaturer, og med oppvarming dypere i snødekket kan det kanskje bli noe mer skred å observere som følge av oppvarmingen.
Faregrad
faregrad 1 Liten
Varselets riktighet
Varslet faregrad er riktig
Kommentar
Godt og presist varsel.
Snøprofil

Lagdeling
8 observert
Temperatur
6 observert


FGrainform4FGrainsize [mm]1FLWCPDensity[kg/m³]KStabilityTestsI706050403020100Depth [cm]-10-8-6-4-20Temperature [°C]h0.5Dd0.3Dih0.5 - 1Dd0.3Dh0.5 - 1Dz0.5 - 1DM1 - 2(1) Små kantkorn. Ingen respons på lille blokktest. Troligvarierende tilstedeværelse. Overlagret av et hardt fast lagmed smelteomvandlet snø.(1)Created with niViz on 2020-08-13T07:46:43Kommentar
Banket løs på blokka med spaden - ingen brudd. Øverste strek på blokka er antatt kantkornlag.
Himmelretning
Kommentar
Knallhardt snødekke. Noe antydning til kantkorn - mulig en prosess som pågår, men med svært svak fremdrift. Lite fukt i snødekket som kan avsettes og drive frem kantingen.
Stedsinformasjon
Laster kart
wait image
Varslingsregion
Hardanger
Kommune
SAUDA
Posisjoneringskilde
GPS i smartPhone
Moh
1037 
+/- nøyaktighet
16 meter
Laster kart