11 Snø observasjoner ved (Hardanger/SAUDA).
Observert av
ÅgeMidthun@obskorps
Kompetanse
*** (Kurset observatør. Observatøren har erfaring med å vurdere snøskredfare. Observatøren har grunnleggende kurs eller tilsvarende erfaring om bruk av regObs og Varsom. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4a.)
Tidspunkt observert
14. februar 2019 kl. 18:05
Tidspunkt registrert
Sist endret

Skjul alle     Vis alle
Del på Facebook
Del på Twitter
Del på E-post
Skredaktivitet
Antatt tidsrom
0-6
Kommentar
Vanskelig å observere skredaktivitet pga sikt.
Værobservasjon
Nedbørstype
Yr
Temperatur
2,20 °C
Vindhastighet
1,0 m/s
Skydekke
100 %
Kommentar
Lave tåkeskyer (CL6) helt ned mot fjorden i dag. 2-300 moh.
Snødekke
Total snødybde
100 cm
Nysnø siste døgn
0 cm
Snøgrense
1400 moh
Grense lagdelt snø
700 moh
Snøfokk
Ikke snøfokk
Snøfuktighet
Fuktig
Snødekkehardhet
Våt løssnø
Kommentar
Anslår snøgrensa til å være minst 1400 moh, da jeg ser at værstasjon Elvershei (1370 moh) i Røldal har såvidt vært over på pluss-siden. I såfall er det kun nysnø på de høyeste toppene i regionen, samt Folgefonna. Anslår snødybden i området til å være 1 meter i snitt, men det varierer veldig. Lyngrabber og steiner er framme i dagen noen steder - nesten så det skulle vært sent i april...

Himmelretning
N
Kommentar
Framsmeltede steiner og lyng der snødekket er som tynnest.
Himmelretning
Kommentar
Solbærsaft i snødekket...
Stabilitetstest
Test
CTM 11@44cm Q2
Stabilitet
Middels
Kommentar
Tydelig "kollaps" i dette noe returnerte kantkornlaget mellom to skarelag. Enkelte steder kollapser snøen rundt skiene også, mest sannsynlig i samme lag.
Inkluder i profil
Ja, stabilitetstesten vises i snøprofil.​
Skredproblem

Våte flakskred

Type svakt lag
Kantkornet snø under skarelag
Avstand fra overflaten til det svake laget
Innen en meter
Utløsbarhet
Lett å løse ut
Størrelse på forventet skred
2 - Middels
Utbredelse løsneområder
Noen bratte heng
N
V
Ø
S
Eksposisjon
Utsatt høyde topp
Høyde: 800 meter.
Kommentar
Ikke et utpreget skredproblem, da kantkornene er sterkt avrundet. Men laget som er henvis til i snøprofilen virker løst mellom to skarelag. Jeg opplever oppsprekking rundt skiene enkelte steder. Så helt dødt er det ikke. Om det bør med i varselet er nok en vrien avgjørelse.

Våte flakskred

Type svakt lag
Opphopning av vann i/over lag i snødekket
Avstand fra overflaten til det svake laget
Innen en halv meter
Utbredelse løsneområder
Ikke gitt
N
V
Ø
S
Eksposisjon
Utsatt høyde midt
Høyde: 1400 meter.
Nedre høyde: 800 meter.
Kommentar
Får ikke vurdert skredproblemet pga dårlig sikt. Ville bare nevne at det fremdeles var en del vann over (og rundt) øvre skarelag på ca 42 cm i snøprofilen. Men med lite nedbør i vente vil vel dette dreneres ut og problemet avta.
Skredfarevurdering
Skredvurdering
Vanskelig å vurdere skredfaren på makronivå pga svært redusert sikt. Gårsdagens nedbørsmengder vil nok trolig ha sendt våte flak av den gamle fokksnøen ned bratte nok sider. Kantkornlag som var observert tidligere er nøytralisert til en viss grad, men de litt grovkornede reverserte kantkornene mellom to øverste skarelag er fremdeles ganske løst. Gir utslag på CT.
Utvikling
Helt eller delvis fukting av snødekket (avhengig av hvor høyt man er og hvor bratt terrenget er) vil ha en stabiliserende virkning på lagdelingen. Men relativt høy temperatur uten mer nedbør vil trolig sørge for at snødekket passifiseres midlertidig, samtidig som det fremdeles er lagdeling med litt ulike karakteristika som kan aktiveres på nytt f.eks ved mer regn, eller f.eks v. kulde.
Faregrad
faregrad 2 Moderat
Varselets riktighet
Varslet faregrad er riktig
Kommentar
Synes varselet treffer ganske bra. Tenker kanskje at våte flakskred er relevant å ha enda noe lavere enn 900 moh. Iallfall ned til 800 moh. Ser ellers at rimlag fra tidligere trekkes stadig med videre? Jeg har ikke sett rimlaget i hele vinter. Og det finnes iallfall ikke i snødekket i min del av regionen per nå.
Snøprofil

Lagdeling
9 observert
Temperatur
9 observert
Stabilitetstest
1 test knyttet til profilen


FGrainform4FGrainsize [mm]1FLWCPDensity[kg/m³]KStabilityTestsI020406080100120Depth [cm]-10-8-6-4-20Temperature [°C]MD-MiC1Mid(h)0.3M-WOhC1 - 1.5WSL(w)0.1 - 0.3W-VCT11 Q2(1) Veldig vått nederst i dette laget - like over skaren.(1)GNDCreated with niViz on 2020-02-20T06:06:32

Kommentar
Har inntrykk av at denne snøprofilen som er tatt i litt slakere/flatere terreng er mer gjennomfuktet enn der jeg gravde i litt brattere helning. Trolig pga vannet lettere følger øvre skarelag nedover, slik at vannet får mindre tid til å sige videre gjennom lagene.


Kommentar
Vannet tyter ut av snødekket helt nede ved bakken...
Kommentar
Ved spadetest fikk jeg deling/sjikt anslagsvis STM Q2 der pinne 1, 3 og 4 står. Pinne nr. 2 ovenfra viser laget som ga utslag CTM11.
Stedsinformasjon
Laster kart
wait image
Varslingsregion
Hardanger
Kommune
SAUDA
Posisjoneringskilde
GPS i smartPhone
Moh
842 
+/- nøyaktighet
6 meter
Laster kart