8 Snø observasjoner ved (Hardanger/SAUDA).
Observert av
ÅgeMidthun@obskorps
Kompetanse
*** (Kurset observatør. Observatøren har erfaring med å vurdere snøskredfare. Observatøren har grunnleggende kurs eller tilsvarende erfaring om bruk av regObs og Varsom. Kompetansen tilsvarer NVE sitt nivå 4a.)
Tidspunkt observert
28. desember 2018 kl. 13:00
Tidspunkt registrert
Sist endret

Skjul alle     Vis alle
Del på Facebook
Del på Twitter
Del på E-post
Faretegn
Type
Kommentar
Ingen faretegn observert
Regnpåvirket snødekke fra bildøra og helt til topps på Vardanuten ved Sauda skisenter. Regnskare/mildværsskare preger hele området og høyst sannsynlig hele denne delen av varslingsregionen fra snøgrensa og opp mot 1200. Vanskelig å vite helt situasjonen med mildvær, regnpåvirking og smelteomdanning i snødekket over dette da man må langt avgårde for å komme høyere.
Værobservasjon
Nedbørstype
Yr
Temperatur
0,40 °C
Vindhastighet
0,0 m/s
Skydekke
60 %
Kommentar
Et lite opplett i været, med innslag av blå himmel midt i dagen i Sauda i dag, men lavt skydekke (tåkeskyer) har preget værtypen utover dette. Vedvarende mildt i høyden med tanke på vintersesongen. Elvershei målestasjon (Røldal) på 1370 moh bekrefter at det såvidt var plussgrader her 2. juledag. Bare noen små minusgrader etter dette. Kan derfor tenkes at det er noe nysnø i de aller høyest liggende områdene i regionen.
Tester
Test
ECTX
Stabilitet
God
Kommentar
Snødekket synes stabilt både med ECT og lille blokktest. Det er dog et relativt sett et svakere sjikt i snødekket @50-55 cm. Noe løsere smelteomvandlet snø med gammel kanting i som er på retur. (Avrundede fasetterte partikler).
Inkluder i profil
Nei, testen vises ikke i snøprofil.
Test
ECTX
Inkluder i profil
Nei, testen vises ikke i snøprofil.
Skredfarevurdering
Skredvurdering
Snødekket er preget av mildværet. Det har vært jevn fukting av pga regn over de tre siste døgn, men ikke store mengder. Derfor virker det som om tidligere kantkorndannelse er satt kraftig tilbake, men uten at vann i snødekket har gitt en akutt svekkelse av bindinger på noe tidspunkt.
Utvikling
Med ytterligere mildvær høyt til fjells, iallfall opp mot 1100-1200 moh vil snødekket stabiliseres. Det er kanskje verdt å holde et øye på varslet kombinasjon av større nedbørsmengder og høy temperatur på nyttårsaften. Mulig det kan gi en forhøyet, forbigående faregrad da?
Faregrad
faregrad 1 Liten
Varselets riktighet
Varslet faregrad er for høy
Kommentar
For denne delen av regionen synes skred svært vanskelige å løse ut. og utbredelse vil være få-noen heng. Ender derfor på sannsynlighet A i ADAM-matrisen, med størrelse 1/2 skred og derav en faregrad 1. Ser at observatør i område Røldal melder om en lignende situasjon der.

Kommentar
Tråkker gjennom skaren når man går på beina.
Kommentar
En mix av ganske bærende skare, men med enkelte steder der skaren er sprøere og skiløper setter såvidt spor. Ved booting så tråkker man noe dypere ned i smelteomvandlet, grovkorna lag under skaren.
Snøprofil

Lagdeling
8 observert
Temperatur
6 observert


FGrainform4FGrainsize [mm]1FLWCPDensity[kg/m³]KStabilityTestsI806040200Depth [cm]-10-8-6-4-20Temperature [°C]RM1e(C)1d0.3C0.3C0.5Mh0.5WOhCreated with niViz on 2020-05-28T10:01:20

Kommentar
Ingen utslag på lille blokk test eller ECT. Ved spadebrekk i bakkant av søyle løsner søyla på det jeg antar er avrundede fasetterte krystaller (trolig et tidligere godt utviklet kantkornlag i kuldeperioden som ligger bak oss). Likevel oppfattes snødekket som stabilt. Snødekket er isotermt, 0 grader gjennom hele snøpakka.


Kommentar
Dagens snøstudier...
Stedsinformasjon
Laster kart
wait image
Varslingsregion
Hardanger
Kommune
SAUDA
Posisjoneringskilde
Klikk i kart i regObs-app
Moh
1058 
+/- nøyaktighet
Eksakt
Laster kart