6 Snø observasjoner ved (Lyngen/Tromsø).
Observert av
JvR
Kompetanse
Ukjent (Ukjent kompetanse.)
Tidspunkt observert
8. desember 2017 kl. 09:50
Tidspunkt registrert

Skjul alle     Vis alle
Del på Facebook
Del på Twitter
Del på E-post
Faretegn
Type
Kommentar
Fersk vindtransportert snø
Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse: Mye transport, begge siste natt og om dagen. Ryggene på fagerfjellet blåst ned til stein med tynn vindskare.
Ferske sprekker
Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Vei opp: Ingen sprekker, drønn eller andre reaksjon observert, prøvde å provosere lille testheng 2 ganger. Vei ned (etter 1t med snøføkk): to steder som sprekket opp over flere meter ved provosering (trygd testheng) Viser tydelig hvor fort vindtransport skjer, og hvor ustabilt ny fokksnø er!
Skredhendelse
Punkter i kart
Start- og stopp punkt er ikke satt
Ca tid da skredet gikk
08.12.2017 09:50
Skredtype
Tørt flakskred
Størrelse
2 - Middels
Skredutløser
Ski eller skuter utløst
Eksposisjon
N
V
Ø
S
Eksposisjon
Terrengtype i løsneområdet
Leområder
Bruddhøyde
20,00 cm
Bruddbredde
100,00 m
Kommentar
Skier utløst fokksnøskred ca 15m / 4hm over oppsporet. Bratthet utløsningssted ca 33gr (30-35 iføge kartet, ikke målt ved bruddkanten),conveks, bratthet i skispor under 30. Ikke vurderte svak/glidelag eller exacte brattheten ved bruddkant (desverre). Bruddkant 5-40cm høy, ca 100m bred (ufff). Bane sirka 30m (horizontalt) eller 6-8hm, hvorav 15m glid og 15m stoppeområde med debris. Ingen sted i debrisfelt var det nok til totalbegraving, men to stk var tatt med og det var fullt mulig å skade bein/kneer osv... Ingen begraving, ingen skader (bortfra selvrespekt)
Ulykke / Hendelse
Beskrivelse
Dårlig rutevalg / situational awareness i suboptimal sikt og vindfokk. Feilvurderte brattheten av terrenget over oss (på sikt); måling i spor 5min tidligere var 25gr og brattheten i spor hadde ikke endret seg bestendig. det som utløste var en 30-35feature over sporet av få høydemeter (ca 6-8), ca 20 m borte, men med stor bredde (100m er implnerende). Der vi gikk var brattheten under30, etter skreddet var det en del av stoppeområde. Det var planlagt å ikke berøre >30gr terreng. Klarte å styre oss unna alle andere features underveis men feilvurderte den siste. Denne sto på kart så det var ingen grunn til a være der... Gikk greit pga trygd utløpsområde, få hm så relativt lite snø som løsnet og det hadde ikke mye plass til å aksellerere. Delvis flaks (?) men hadde featuren vært mye større hadde vi (trolig/forhåpentligvis) vurdert han annenledes. Heuristic traps: familiarity, 'trygd fjell'-syndrom, så guarden var for lavt. Husk å ta med bratteste del av hele bakke i vurderingen!
Aktivitet
Topptur
Skadeomfang
Nestenulykke
Observasjonstype
Snø
Værobservasjon
Nedbørstype
Ikke nedbør
Temperatur
-5,00 °C
Vindretning
Fra sørøst
Skydekke
80 %
Kommentar
Mye nysnø siste uke, mye fokk siste dag, natt og gjennom dagen.
Snødekke
Kommentar
Over skogen varierendes fra fokksnø i samlingsområder til avblåste stein eller vindskare.
Notater
Tekst
Stygg dag med god vekkeklokke, håper det kommer til å bli av nytte til flere! Det finnes ingen trygge fjell, bare trygge valg...
Stedsinformasjon
Laster kart
wait image
Varslingsregion
Lyngen
Kommune
Tromsø
Posisjoneringskilde
Klikk i kart i regObs-app
Moh
608 
+/- nøyaktighet
Eksakt
Laster kart